SC 4.1.2 - Toegankelijkheidsnaam: Wat houdt het in? De WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) succescriterium 4.1.2 richt zich op het juist benoemen van interactieve elementen zoals knoppen, invoervelden en links. Dit succescriterium zorgt ervoor dat hulpsoftware zoals schermlezers deze elementen goed kunnen identificeren en de juiste naam, rol en waarde aan gebruikers kunnen overbrengen. Een toegankelijkheidsnaam (accessibility name) verwijst naar de beschrijvende tekst die aan een …
2.4.5 – Meerdere manieren
Het doel van succescriterium 2.4.5 - Meerdere manieren van WCAG is om bezoekers minimaal twee mogelijkheden te bieden om elke pagina van de website te vinden. Waarom twee? Omdat we allemaal verschillend zijn en onze voorkeuren voor het zoeken kunnen variëren. De één gebruikt liever een zoekbalk, terwijl een ander de voorkeur geeft aan het doornemen van de volledige sitemap. Zeer kleine websites tot vijf pagina’s, die alle links in de footer of de header hebben staan, hebben geen tweede manier …
1.4.12 – Tekstafstand
Succescriterium 1.4.12 van de WCAG richt zich op de aanpasbaarheid van tekst, zodat deze leesbaar blijft voor mensen met bijvoorbeeld dyslexie. Dit criterium stelt dat wanneer een gebruiker tekststijlregels toepast om de tekst uit te rekken, er geen tekst mag verdwijnen of onleesbaar mag worden. Dit proces, ook wel herschalen genoemd, is anders dan het simpelweg vergroten van tekst. Sommige gebruikers bekijken websites met deze stijlkenmerken zonder te beseffen dat er mogelijk content …
4.1.3 – Statusbericht
SC 4.1.3: Wat houdt het in? Succescriterium (SC) 4.1.3 van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) gaat over de statusmeldingen. Dit criterium vereist dat statusmeldingen (bijvoorbeeld foutmeldingen, bevestigingen, waarschuwingen) als dusdanig programmatisch bepaald kunnen worden, zodat gebruikers die afhankelijk zijn van ondersteunende technologieën (zoals schermlezers) deze meldingen kunnen horen. Dit betekent dat statusmeldingen op een manier moeten worden gecodeerd dat ze door …
3.1.1 – Taal van de pagina
Wat houdt het SC 3.1.1 in? Succescriterium (SC) 3.1.1 van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) stelt dat de standaardtaal van een webpagina moet worden aangegeven. Dit betekent dat de primaire taal waarin de navigatie, de header en de footer is geschreven, de correcte specificatie in de HTML-code moet krijgen. Dit helpt ondersteunende technologieën, zoals schermlezers, om de inhoud correct uit te spreken. Dit succescriterium is interessant voor een webontwikkelaar en webredactie. …
1.3.2 – Betekenisvolle volgorde
SC 1.3.2: Wat houdt het in? Succescriterium 1.3.2, een onderdeel van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), staat voor "Meaningful Sequence" en vereist dat de inhoud van een webpagina in een betekenisvolle volgorde wordt gelezen door hulpsoftware. Dit betekent dat de volgorde waarin de inhoud in de broncode staat logisch en begrijpelijk moet zijn voor gebruikers van schermlezers en andere hulpmiddelen. De visuele volgorde van de inhoud mag verschillen van de volgorde waarin deze is …
2.1.1 – Toetsenbord toegankelijkheid
WCAG 2.1.1: Wat houdt het in? WCAG 2.1.1 vereist dat alle functionaliteiten op een website toegankelijk zijn via een toetsenbord. Dit is belangrijk omdat niet iedereen een muis kan gebruiken. Interactieve elementen die niet met het toetsenbord te bedienen zijn, zullen ook niet voor schermlezers toegankelijk zijn. Dit succescriterium is interessant voor de webontwikkelaar. Waarom is toetsenbordtoegankelijkheid belangrijk? Toetsenbordtoegankelijkheid zorgt ervoor dat mensen met …