digitale toegankelijkheid
Bij Proper Access begrijpen we dat het bouwen van een toegankelijke website een complexe taak kan zijn. Daarom bieden wij toegankelijkheidstesten tijdens de websitebouw.
In Nederland zijn er ongeveer 100 mensen die audits kunnen uitvoeren, waarvan slechts 35 op senior level technische consultancy kunnen geven. Deze experts hebben jarenlang ervaring en hun kennis is van onschatbare waarde. Voor een webbureau is het vaak niet rendabel om zo’n zwaar gekwalificeerde expert in dienst te nemen. Maar met onze ondersteuning kun je wel profiteren van de expertise zonder langdurige verplichtingen!
Bij Proper Access hebben we onderzoekers met jarenlange ervaring in het QA-testen. Het QA-testen van websites verschilt van het onderzoeken van websites op digitale toegankelijkheid in het volgende aspect: tijdens het toegankelijkheidsonderzoek geven bureaus inzicht in de gevonden problemen. Per gevonden probleem worden drie tot vijf voorbeelden genoemd. Het oplossen van deze voorbeelden alleen maakt je website echter niet 100% toegankelijk. De kans dat je iets over het hoofd hebt gezien is groot. Je moet zelf de projectcode doorzoeken op de aanwezigheid van issues op andere plekken of pagina’s van je website.
Bij QA-testing van toegankelijkheid daarentegen wordt alles opgeschreven wat de tester tegenkomt. Als een menselijke robot gaat de tester door je webpagina en noteert alles wat niet aan de WCAG-richtlijnen voldoet. Ja, je krijgt een kleine herhaling van issues die op elke pagina voorkomen, maar daardoor weet je ook zeker dat je niets mist.
Als resultaat krijg je een checklist die soms 100 punten per pagina kan bevatten. Binnen Proper Access noemen we dit het ‘kladblok van Yakov’. Yakov is onze senior QA-tester die dit idee heeft geïntroduceerd. Dit kladblok bestaat uit korte, technische teksten met parameters van gevonden problemen. Geen ballast, alleen concrete praktische informatie die meteen in Jira kan en waarmee een ontwikkelaar die bekend is met digitale toegankelijkheid meteen aan de slag kan.
Het onderzoek van een website op deze manier kost net zo veel tijd als een standaard onderzoek: 20 uur. De steekproef varieert tussen 13 en 15 webpagina’s. Heb je maatwerk nodig? Kwartiertje videobellen?
Ons doel is om jouw ontwikkelteam de vaardigheden en kennis te geven die nodig zijn om zelfstandig toegankelijke websites te bouwen. Door onze expertise in te schakelen tijdens het bouwproces, zorgen we ervoor dat je project soepel verloopt en voldoet aan alle toegankelijkheidsnormen.
Ben je klaar om je website toegankelijker te maken terwijl je bouwt? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen om tijd en kosten te besparen en tegelijkertijd een inclusieve digitale ervaring te creëren. Kwartiertje videobellen? Neem contact op met Julia
Meer weten over digitale toegankelijkheid voor ontwikkelaars?