• Skip to primary sidebar
  • Naar inhoud
Logo Proper Access - digitale toegankelijkheid

Proper Access

digitale toegankelijkheid

  • Home
  • Audit
    • Bedrijven
    • Overheidsorganisaties
    • Cultuur, sport en attracties
    • Webwinkels
  • Over ons
    • Training voor devteams
    • Samenwerken
  • Blog
    • WCAG uitgelegd
    • Community
  • Contact

by Julia Tol on april 27, 2025

Wat betekent “Consistente navigatie” in WCAG?

Waarom is dit belangrijk? Bezoekers – vooral mensen met een cognitieve beperking, laaggeletterdheid of schermlezers – vertrouwen op herkenbare patronen op een website. Als navigatie ineens verandert of verspringt tussen pagina’s, raakt de bezoeker in de war en is de site moeilijker te gebruiken. Daarom zegt WCAG: gebruik navigatie die steeds op dezelfde plek en in dezelfde volgorde staat op je website. Dit heet 3.2.3 Consistente navigatie. Wat wordt er van websites …

Lees meer about Wat betekent “Consistente navigatie” in WCAG? →

by Julia Tol on april 27, 2025

Wat betekent “Bij focus” in WCAG?

Waarom is dit belangrijk? Wanneer iemand een website gebruikt met het toetsenbord of een schermlezer, “focust” die persoon op elementen zoals knoppen, links of invulvelden. Dat betekent dat ze actief zijn geselecteerd.Als er onverwacht iets verandert zodra een element focus krijgt (bijvoorbeeld een popup verschijnt of de pagina springt), kan dat heel verwarrend en frustrerend zijn. Zeker voor mensen die niet met een muis werken. Daarom zegt WCAG: focus mag niets belangrijks veranderen …

Lees meer about Wat betekent “Bij focus” in WCAG? →

by Julia Tol on april 27, 2025

Wat betekent “Bij invoer” in WCAG?

Waarom is dit belangrijk? Soms verandert er iets op een website zodra je ergens iets invult of selecteert. Bijvoorbeeld een formulier dat meteen verzendt als je een optie aanklikt, of een pagina die direct verspringt naar een andere stap. Voor veel bezoekers – vooral mensen die langzaam navigeren of een schermlezer gebruiken – kan dat verwarrend of zelfs frustrerend zijn. Daarom zegt WCAG: zorg dat veranderingen pas gebeuren nadat de bezoeker controle heeft gehad of duidelijke feedback …

Lees meer about Wat betekent “Bij invoer” in WCAG? →

by Julia Tol on april 27, 2025

Wat betekent “Foutidentificatie” in WCAG?

Waarom is dit belangrijk? Iedereen maakt wel eens een fout bij het invullen van een formulier. Maar als je niet duidelijk ziet wat er fout ging, kun je het probleem niet oplossen. Voor mensen met een cognitieve beperking, slechtzienden of gebruikers van schermlezers is dat extra lastig. Daarom zegt WCAG: als iemand een fout maakt, moet duidelijk worden aangegeven waar de fout zit en wat er mis is. Dit heet 3.3.1 Foutidentificatie. Wat wordt er van websites verwacht? Kort gezegd: …

Lees meer about Wat betekent “Foutidentificatie” in WCAG? →

by Julia Tol on april 27, 2025

Wat betekent “Labels of instructies” in WCAG?

Waarom is dit belangrijk? Mensen moeten begrijpen wat ze moeten doen op een website. Vooral bij formulieren, invulvelden of interactieve elementen. Als het niet duidelijk is wat ergens ingevuld moet worden, raken mensen in de war of maken fouten – zeker gebruikers met een cognitieve beperking of mensen die een schermlezer gebruiken. Daarom zegt WCAG: zorg voor duidelijke labels en instructies bij alle interactieve onderdelen. Dit heet 3.3.2 Labels en instructies. Wat wordt er van …

Lees meer about Wat betekent “Labels of instructies” in WCAG? →

by Julia Tol on april 27, 2025

Wat betekent “Taal van onderdelen” in WCAG?

Waarom is dit belangrijk? Websites zijn vaak in één hoofdtalen geschreven, zoals Nederlands of Engels. Maar soms gebruik je korte stukjes tekst in een andere taal, bijvoorbeeld een Engelse uitspraak in een Nederlandse tekst. Als je niet aangeeft dat de taal verandert, snappen schermlezers het niet goed en lezen ze de tekst verkeerd voor. Daarom zegt WCAG: geef aan als een stuk tekst in een andere taal is dan de hoofdtaal van de pagina. Dit heet 3.1.2 Taal van onderdelen. Wat wordt er …

Lees meer about Wat betekent “Taal van onderdelen” in WCAG? →

by Julia Tol on april 27, 2025

Wat betekent “Pauzeren, stoppen of verbergen” in WCAG?

Waarom is dit belangrijk? Bewegende onderdelen op een website – zoals automatisch wisselende banners, schuifende teksten of knipperende advertenties – kunnen mensen afleiden, stress geven of zelfs fysieke klachten veroorzaken (bijvoorbeeld bij mensen met concentratieproblemen of vestibulaire aandoeningen). Daarom zegt WCAG: als er iets automatisch beweegt, knippert of rolt, moet de bezoeker het kunnen pauzeren, stoppen of verbergen. Dit heet 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen. Wat …

Lees meer about Wat betekent “Pauzeren, stoppen of verbergen” in WCAG? →

by Julia Tol on april 27, 2025

Wat betekent “Tijdslimieten aanpassen” in WCAG?

Waarom is dit belangrijk? Sommige mensen hebben meer tijd nodig om een taak op een website te voltooien. Denk aan mensen die lezen met een schermlezer, motorische beperkingen hebben, of gewoon rustig willen werken. Als je website een automatische tijdslimiet heeft (bijvoorbeeld bij formulieren, tests, of inlogsessies) en mensen kunnen die niet aanpassen, kunnen ze belangrijke acties verliezen. Daarom zegt WCAG: bezoekers moeten de mogelijkheid hebben om tijdslimieten aan te passen of uit …

Lees meer about Wat betekent “Tijdslimieten aanpassen” in WCAG? →

by Julia Tol on april 27, 2025

Wat betekent “Zintuiglijke kenmerken” in WCAG?

Waarom is dit belangrijk? Sommige aanwijzingen op een website verwijzen naar kleuren, vormen of posities ("Klik op de groene knop" of "Kies het vakje rechts"). Dat werkt prima voor mensen die goed zien, maar niet voor mensen met een visuele beperking of mensen die de site anders ervaren (bijvoorbeeld via een schermlezer). Daarom zegt WCAG: gebruik niet alleen zintuiglijke kenmerken om iets uit te leggen. Er moet altijd aanvullende informatie zijn. Dit heet 1.3.3 Zintuigelijke …

Lees meer about Wat betekent “Zintuiglijke kenmerken” in WCAG? →

by Julia Tol on april 27, 2025

Wat betekent “Minimumcontrast” in WCAG?

Waarom is dit belangrijk? Niet iedereen ziet kleuren even scherp. Mensen met een visuele beperking of oudere gebruikers hebben vaak moeite om tekst te lezen als er te weinig contrast is tussen tekst en achtergrond. Denk aan lichtgrijze letters op een witte achtergrond: mooi, maar bijna onleesbaar voor veel mensen. Daarom stelt WCAG: tekst en achtergrond moeten voldoende van elkaar verschillen in kleur en helderheid. Dit heet 1.4.3 Contrast (minimum). Wat wordt er van websites …

Lees meer about Wat betekent “Minimumcontrast” in WCAG? →

  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Filter artikelen

  • WCAG in makkelijke taal
  • Tips en tools
  • Nieuws
  • Voor ontwikkelaar
  • Voor webredactie

Proper Access op Linkedin

  • Privacyverklaring
  • Algemene voorwaarden
  • Samenwerken